Helyes jogalkotói döntés volt az előzetes vitarendezés új szabályainak átalakítása, mert ennek alapján, az ajánlattevői oldal külön díj fizetése nélkül, közvetlenül kérheti az ajánlatkérőtől az észlelt jogsértés közvetlen orvoslását – olvasható az origo.hu-n. Az igen bonyolult és nehézkes magyar közbeszerzési rendszerben kezdettől fogva komoly problémát jelentett, hogy aki úgy érezte, hogy jogai sérültek, közvetlenül nem kérhette a hiba korrigálását az ajánlatkérőtől. Dr. Patay Géza, a Patay Ügyvédi Iroda szakértője szerint, bár létezett az úgynevezett békéltetési eljárás, ám nem váltotta be a hozzá fűzött várakozásokat, ezért ezt az intézményt az Európai Unió megszüntette. Ezt követően pedig, ha csupán a döntőbizottsági jogorvoslati út maradt volna, a kisebb-nagyobb jogi hibák orvoslására is csak külön megfizetett eljárási díj ellenében, az erre szakosodott állami fórum előtt kerülhetett volna sor.

 JELENTKEZZEN AKTUÁLIS KONFERENCIÁNKRA

 Közbeszerzés 2011. – A 2010 évi módosítások a gyakorlatban
2011. január 10. – Radisson BLU Béke

 
A szabály szerint, ha a sérelmet szenvedő fél jogsértő ajánlatkérői eljárási cselekményt, vagy dokumentumot észlel, különösen pedig, ha az eljárás eredményéről szóló írásbeli összegzést jogszerűtlennek tartja, közvetlenül az ajánlatkérőhöz fordulhat a probléma orvoslásáért.
Ezt pedig mindenféle eljárási díj fizetése nélkül megteheti. Ez esetben a kérelem is egyszerű tartalmú, csupán a sérelmezett cselekményt, és az ennek orvoslására szolgáló megoldást kell tartalmaznia, valamint az ezt alátámasztó dokumentumokat kell becsatolni.
Külön érdekessége ennek az egyszerű vitarendezési megoldásnak, hogy a törvény külön kimondja, hogy nem csupán a sérelmet szenvedett élhet ezzel, hanem az ajánlattevő vagy a közbeszerzés tárgyával összefüggő tevékenységet végző kamara vagy érdekképviseleti szervezet is szót emelhet, az ajánlatkérőhöz fordulhat.
Ezt abból a megfontolásból tette lehetővé a jogalkotó - emelte ki a Patay Ügyvédi Iroda szakértője -, hogy az ajánlattevők gyakran félnek, amennyiben ők fordulnak az ajánlatkérőhöz, az megneheztelhet rájuk, s ezzel későbbi piaci pozíciójukat ronthatják e területen.
A kezdeti tapasztalatok ezzel az új lehetőséggel kapcsolatban zömében pozitívak, az ügyintézési határidők is rövidek, a kamarák és érdekképviseleti szervek részéről nem érzékelhető, hogy túlzott, indokolatlan aktivitást tanúsítanának.
Nem lehet azonban szó nélkül elmenni amellett, hogy az egyszerű, jó megoldást rögzítő szabályok megfogalmazása és beültetése a törvénybe zavart keltő - figyelmeztetett a Patay Ügyvédi Iroda szakértője.
Az új szabályok ugyanis nem az előzetes vitarendezés cím alatt jelennek meg, hanem - nyilván tévedésből - még a korábbi cím körében, és bizony a szabályok megfogalmazása sem követi töretlenül a magyar nyelv szabályait, ami nehezíti azok értelmezését.
Érdemben pedig zavarónak tűnhet, hogy az ajánlatkérőnek csupán válaszadási kötelezettsége van, de arról hallgat a törvény, hogy mit kell tenni akkor, ha az ajánlatkérő egyetért a kérelemben foglaltakkal.
Mivel itt megszakad a törvény e rendelkezéseiből kiolvasható tudomány, ez jogbizonytalanság forrása lehet. Valószínűsíthető, hogy a megoldást a törvény más meglévő rendelkezéseiben kell keresni.Így például a hibás ajánlati vagy részvételi felhívást, vagy dokumentációt az ajánlatkérő módosíthatja, de kérdéses például, hogy mi a teendő az ajánlatkérő egy-egy elrontott eljárási cselekménye esetén. Dr. Patay Géza szerint összességében, a zavaró körülmények ellenére megállapítható, hogy előrelépésnek tekinthető ez az egyszerűsítő megoldás, ami számos esetben, nagyban megkönnyítheti mind az ajánlattevők, mind pedig az ajánlatkérők dolgát. Hiszen arról van szó lényegében, hogy a felek a döntőbizottság igénybevétele és az ehhez kapcsolódó eljárási díj fizetése nélkül, közvetlenül próbálhatják meg jogvitájuk rendezését.

 TOVÁBBI AJÁNLÓ

 Kövessen minket a Facebook-on és értesüljön legfrisebb híreinkről, konferenciáinkról elsőként

 

Forrás: origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszerzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr962505347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása