Meghökkentő döntést hozott a Magyar Energia Hivatal: hét pályázó közül a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nyerte el azt a megbízást, amelynek alapján nyolcmillió forintért kidolgozhatja a távhőár-szabályozás új rendszerét. Félreértés ne essék, ezzel nem az a fő gond, hogy egy ilyen fontos feladatot miért nem lehet elvégezni házon belül. Az persze nem árt, ha a szakapparátus felkészült, a hírek szerint ezzel pedig gond van, hiszen a kormány épp most keres hozzáértő munkatársakat a területre. A külső szakértők alkalmazása azonban mindenképpen segíthet a megalapozott döntésekben olyan ügyekben, amelyeknél felesleges folyamatosan belső létszámot fenntartani erre a célra.

 JELENTKEZZEN AKTUÁLIS RENDEZVÉNYÜNKRE

A KBT. legfrissebb módosításai és a közbeszerzés gyakorlata
2011. május 19. – Tulip Inn Budapest Millennium

Vezetői tréning – Tárgyalástechnika, konfliktuskezelés
2011. május 16-17. – Royal Club Hotel Visegrád

 

Az már aggályosabb, ha a pályázatokon eleve előnnyel indulnak a kormányhoz közeli szereplők. Aggályosabb, de sajnos nem meglepő. Így volt ez az előző kormányzat alatt is, legfeljebb azok csalódhattak, akik ezen a téren változást reméltek.
Ebben a döntésben mégsem ez a legriasztóbb. Hanem az, hogy a nyertes pályázónak eddig nem sok köze volt a szóban forgó témához. Miközben az méltányolható szempont lehetett a pályázat kiírásánál, hogy elkerüljék az összeférhetetlenséget, tehát ne a szektor szereplői formálják a rájuk vonatkozó szabályokat, a szakértelem hiánya ebben az esetben súlyos következményekkel járhat. A távhőrendszer átalakítása ugyanis meglehetősen bonyolult dolog: egy ilyen feladat ellátásához egyaránt szükség van elmélyült vállalatértékelési, könyvvizsgálói és műszaki tudásra. Amit nem lehet nyolcmillió forintból, egy csapásra megszerezni.
Az elmúlt hónapokban gyakran születtek olyan váratlan „megrendelések” a kormány és a kormányzó pártok politikusai részéről, amelyeket aztán az apparátus igyekezett – több-kevesebb sikerrel – szakmailag is elfogadható tartalommal megtölteni. A mostani döntéssel a felelősség továbbhárul. Látszólag.

Közbeszerzés hírek a System Media Kft. Facebook oldalán
Egy március végi kormányrendelet a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság elnevezését Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságra változtatta, de a módosítás csak május 1-jén lép hatályba.
Az új szervezet működteti - technikailag - a minisztériumokat (a honvédelmi tárca és a külügy alá tartozó külképviseletek kivételével), és kezeli a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től átvett vagyont. Emellett kiírja a központosított közbeszerzéseket is. Az új szervezetet a nemzeti fejlesztési miniszter irányítja. A főigazgatót a miniszter nevezi ki, de előtte pályázaton választják ki a vezetőt. Májustól megkezdődhet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatások igénylése is. Az igényléseket a beruházás helye szerint illetékes LEADER HACS munkaszervezeti irodánál kell leadni május 31-ig.

EZT IS AJÁNLJUK

 Közbeszerzési értesítő 

Forrás: napi.hu, vg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszerzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr852871510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása