Bár a nemzetgazdasági miniszter még szeptember elején elrendelte a kormányzati beszerzések teljes leállítását, a múlt héten elindult egy nagyszabású tanácsadói közbeszerzés, és a kormány nem is szándékozik leállítani azt. A megbízásra korábban 1,5 milliárd forintot különített el a kormány, a kormányszóvivői iroda szerint ugyanakkor ez még mindig sokkal olcsóbb lesz, mint az előző kormányokat jellemző átláthatatlan tanácsadási rendszer.

Matolcsy György gazdasági miniszter Orbán Viktor mellett állva jelentette be szeptember elején, hogy beszerzési stopot rendelnek el idén az államigazgatásban. A miniszter a lovasberényi kormányüdülőben tartott kihelyezett kormányülésen hozott döntést azzal indokolta, hogy részben az ebből származó 40 milliárdos megtakarítással akarják betömni azt a várhatóan százmilliárdos lyukat, amely a lelassult gazdasági növekedés miatt keletkezett a költségvetésen. A kormányüdülő udvarán tartott sajtótájékoztatón Matolcsy közölte azt is, hogy eredetileg 2012-ben tervezték bevezetni a beszerzési tilalmat, de a rendkívüli helyzet miatt előre hozták azt.

Ez a sajtótájékoztató szeptember 6-án volt, de alig több mint egy héttel később elindult egy nagyszabású, több évre szóló, a teljes kormányzati intézményrendszerre kiterjedő beszerzés. A Közbeszerzési Értesítő szeptember 12-i számában jelent meg az a felhívás, amely szerint a kormány "szakpolitikai tanácsadásra" keres külső partnert. A pályázat nyertesének többek között tanulmányok írásával, közvélemény-kutatások készítésével, projektmenedzseléssel és kommunikációs tanácsadással kell majd foglalkozni.

Teljes tilalom

Egy héttel később, szeptember 19-én jelent meg az a kormányhatározat, amely Matolcsy lovasberényi bejelentését jogszabályi formába öntötte. A határozatban szerepel, hogy a kormány "beszerzési tilalmat rendel el" minden beruházásra, például a bútor- és autóvásárlásokra, valamint a "szellemi alkotásokra" is. Ebbe beletartozik a kormány által meghirdetett szakpolitikai tanácsadás is, a kormányszvóviői iroda ugyanakkor kérdésünkre közölte, hogy ez a beszerzés folytatódik tovább. "Az új kormányhatározat a nevesített közbeszerzésre nem vonatkozik, mivel annak kiírásának engedélyezésére korábban került sor" - írta az iroda munkatársa.

A beszerzést valóban a tilalomról szóló határozat előtt - de már Matolcsy bejelentése után - írták ki, viszont a kormányhatározatban az is szerepel, hogy nemcsak a beszerzések tilalmát rendelik el, hanem megtiltják azt is, hogy "szellemi tevékenység végzésére" új szerződést kössenek. Mivel a szakpolitikai tanácsadásra kiírt felhívásra október 24-ig várják az ajánlatokat, és csak az ezt követő eredményhirdetés után lesz szerződéskötés, így ez a tilalom vonatkozna erre a közbeszerzésre. A kormányszóvivői iroda nem adott egyértelmű választ arra a kérdésünkre, hogy mit kezdenek ezzel az ellentmondással, mindössze annyit közöltek, hogy a közbeszerzési eljárás "folyamatban van, az ajánlattételi felhívásban szereplő ajánlattételi határidő még nem zárult le".

Egy hosszú távú megbízás

A kormányhatározatban szerepel, hogy a beszerzési tilalom alól egyedül akkor lehet mentesítést kapni, ha azt engedélyezi a Miniszterelnökséget vezető államtitkár (ezt a posztot jelenleg Varga Mihály tölti be), és a döntéshez kikérik a Magyar Államkincstár elnökének véleményét is. A határozatban is külön szerepel ugyanakkor, hogy kizárólag "rendkívül indokolt, egyedi esetekben" adható mentesítés. Megkérdeztük a kormányszóvivői irodát, hogy a szakpoltikai tanácsadásról szóló közbeszerzés ügye Varga Mihály elé kerül-e, de azt közölték, hogy mivel az eljárás folyamatban van, így "további érdemi információ az ügy jelen szakaszában még nem tudható".

Ha végül megvalósul a beszerzés, akkor az az utóbbi évek legnagyobb kormányzati tanácsadói megbízása lesz. A nyertes végzi majd a kiírásban szereplő feladatokat minden kormányzati intézmény számára a következő bő három évben, tehát a 2014 tavaszán esedékes választásokat követő új kormányzati ciklus első hónapjaiban is. A kormányszóvivői iroda azzal indokolta a hosszú távra szóló szerződést, hogy "a kormány egy általános, transzparens és stabil rendszert kíván kialakítani a jövőre vonatkozólag", és hozzátették, hogy "az egyes politikai ciklusok nem befolyásolhatják a központi közigazgatásnak, azok háttérintézményeinek, illetve a külképviseletek hatékony és gyors munkavégzését". Közölték azt is, hogy a tervek szerint a szerződés tartalmazni fogja azt, hogy a kormány bármikor indoklás nélkül felmondhatja a megállapodást 60 napos felmondási idővel.

Másfél milliárd elkülönítve

Nemcsak az időtartamát tekintve lenne nagyszabású ez a tanácsadói megbízás, hanem a várható összeget tekintve is. A közbeszerzési kiírásban nem szerepel ugyan a becsült összeg (ezt bizonyos esetekben előre meg szokták határozni), de a beszerzést megalapozó áprilisi kormányhatározatban az olvasható, hogy az eljárást lebonyolító Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon belül 1,5 milliárd forintot csoportosítottak át erre a célra. Igaz, közben a költségvetési helyzet romlása miatt jelentős zárolásokat rendelt el a kormány a minisztériumoknál, és ez leginkább épp az NFM-et érinti, ahol több mint 16 milliárd forintot zároltak. Az erről szóló kormányhatározatból az nem derül ki, hogy ez az elvonás érinti-e a tanácsadásra elkülönített pénzt.

Az előző kormányok is költöttek tanácsadásra, és ezt rendszeresen támadta is az akkor ellenzékben lévő Fidesz. A jelenleg a miniszterelnök szóvivőjeként dolgozó Szijjártó Péter például 2007 márciusában szólította fel a Gyurcsány-kormányt arra, hogy ne költsön pénzt külső tanácsokra az államigazgatási reform előkészítéséhez. Láthatóan ugyanakkor a mostani kormány is igénybe kívánja venni  tanácsadók munkáját, azzal a különbséggel, hogy míg korábban számos különböző cég dolgozott a minisztériumoknak, és így az összegek is elaprózódtak, most központilag oldanák meg. A kormányszóvivői iroda azt állítja, hogy az előző ciklusban évente "összesen mintegy 16 milliárd forintot költöttek a minisztériumok" a szakpolitikai tanácsadásról szóló közbeszerzési felhívásban szereplő feladatokra, és a kormány célja most a központosított beszerzéssel épp az, hogy gazdaságosabb legyen a működés.


Forrás: origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszerzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr203246127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása