Már október elsejétől hatályba lépne az az új szabály, amely építési munkáknál 80 helyett 150 millió forint értékhatárig lehetővé teszi a nem nyilvános, hirdetmény közzététele nélküli eljárások lebonyolítását.

Ebben az esetben elegendő a beszerző szervezetnek legalább három vállalkozást felkérni ajánlattételre, amelyek közül kiválasztja a nyertes kivitelezőt. A kiíró döntésétől függ, hogy kit kér fel ajánlattételre, kit juttat munkához.

Az erről szóló módosító indítványt a fideszes Hörcsik Richárd nyújtotta be a parlamentnek, a javaslat általános vitáját hétfőn kezdhetik el a képviselők - derül ki az országgyűlés honlapjáról.

JELENTKEZZEN KONFERENCIÁNKRA!

Új Közbeszerzési Törvény 2011-2012.
2011. szeptember 27. – Radisson Blu Béke

Az úgynevezett háromajánlatos, egyszerű eljárásra vonatkozó szabályokat az építési beruházások esetén még "csak" 80 millió forintig már idén januártól bevezette a Fidesz-kormány, és azt a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) közbeszerzéseken való részvételének támogatására hivatkozva átemelte a teljesen új, 2012. január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési törvénybe is, azonban már 150 millió forintos értékhatárig lehetővé téve az enyhébb szabályok alkalmazásának lehetőségét. (Az áru- és szolgáltatásvásárlásra vonatkozó beszerzéseknél ugyanakkor jövőre is változatlanul 25 millió forint marad az értékhatár a háromajánlatos eljárásoknál.)

Verseny nélküli látszateljárás a háromajánlatos eljárás?

A háromajánlatos eljárások bevezetését már korábban bírálta a Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes szervezet, valamint az Alapítvány a Korszerű Közbeszerzésért szervezet is. Véleményük szerint a háromajánlatos eljárás látszateljárás, amely nem jelent valódi - közbeszerzési hirdetmény közzétételével induló - versenyt az ajánlattevők között, ennek lehetőségét inkább meg kellett volna szüntetnie a jogalkotónak.

Hörcsik Richárd Fidesz-képviselő szerint azonban a háromajánlatos (nem nyilvános) eljárások eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy az kedvez a kkv-k közbeszerzésekben való részvételének. Azt, hogy jövő január helyett már októbertől alkalmazhassák ezeket a 150 millió forint értékhatár alatti építési beruházásokra vonatkozóan, a képviselő az észak-magyarországi 2010-es árvizek utáni helyreállítási munkálatok mielőbbi elvégzésével és az esetleges későbbi árvizek elleni védekezési munkák elkezdésével indokolja.

A módosítással szerinte biztosíthatóvá válik a kkv-k megrendeléshez jutása és a közfoglalkoztatás elősegítése, továbbá "az elősegíti mintegy 3,5 milliárd forintnyi uniós támogatás kis- és középvállalkozások részére történő mielőbbi kihelyezését" - áll a törvénymódosítás indokolásában.


Forrás: napi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszerzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr113219838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beszerzesi.Info · http://www.beszerzesi.info/ 2011.09.13. 14:51:42

Azt azért hozzá kell tenni, hogy a fenti, hirdetmény nélküli eljárás kevéssel rövidebb, mint a hirdetménnyel induló verzió. Nem annyival, hogy ennek valódi haszna lenne az átfutásban. A hirdetmény nélküli verzióban azonban nagyon ritka a jogorvoslat, így azzal valóban fel lehet pörgetni az EU-s pályázati pénzek felhasználását.
süti beállítások módosítása