A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három malomipari céget bírságolt összesen 50 millió forintra, miután több közbeszerzésen a háttérben egymás közt osztották meg a munkát - közölte a GVH szerdán az MTI-vel. 

JELENTKEZZEN AZ AKTUÁLIS KONFERENCIÁNKRA

Új Közbeszerzési Törvény 2011-2012.
2011. augusztus 30. – Tulip Inn Budapest Millennium

A megbírságolt cégek a H&T Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a SIKÉR Malomipari Feldolgozó és Kereskedelmi Zrt., valamint a Szécsény-Mill Kft. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2006-ban három fordulóban írt ki közbeszerzési eljárást a Magyarország területén található intervenciós raktárakból származó gabona élelmiszersegélyként történő feldolgozására. A GVH annak vizsgálatára indított eljárást, hogy a gabonafeldolgozó vállalkozások előzetesen megállapodtak-e az árakról, valamint a várható nyertesek személyéről.
A GVH az eljárás megindításával egyidejűleg előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét (hajnali rajtaütést) tartott, ahol lefoglalt egy együttműködési megállapodást, amely a Sikér és a Szécsény-Mill jogelődje, a Három Malom között jött létre. Az irat - amelynek aláírását mindkét aláíró vállalkozás elismerte - arról tanúskodik, hogy a két cég az ajánlattételi határidő lejárta előtt felvette a kapcsolatot egymással, hogy megállapodásban rögzítsék: bármely fél, a tenderen való sikeres szereplése estén, a másik féllel a munka 50 százalékának elvégzésére alvállalkozói szerződést köt.
A megállapodás versenykorlátozó jellege abban áll, hogy bármelyikük nyerése esetén, gyakorlatilag mindketten nyertesekké válnak. Az ajánlatok bontását követően tudták, hogy rajtuk kívül más nem tett ajánlatot, ezért a vállalkozások közötti megállapodás a verseny teljes kizárásával járt.
A Gazdasági Versenyhivatal a jogsértésért a H&T Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t valamint a vele egy cégcsoportba tartozó Szécsény-Mill Kft.-t összesen 20 millió, a SIKÉR Malomipari Feldolgozó és Kereskedelmi Zrt.-t 30 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

EZT IS AJÁNLJUK

Aktuális Közbeszerzési Értesítő

A munkaügyi ellenőrzés 2011. évi irányelvei

Forrás: szabadfoldonline.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszerzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr73026607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása