A közbeszerzések kétharmadát nem szabályozza az új közbeszerzési törvény, amelynek vitája ma kezdődik a parlamentben. Kormányhivatal felügyelné a jogorvoslati rendszert. A Transparency International Magyarország (TI) levélben fordult a parlamenti képviselőkhöz, hogy a törvényjavaslat korrupciós kockázataira felhívja a figyelmet - közölte a TI. Az LMP szerint jelenlegi formájában elfogadhatatlan az új közbeszerzési törvényjavaslat, mert az nem visszaszorítja, hanem még inkább növeli a korrupciós lehetőségeket. A párt tiltakozik többek között az ellen, hogy az ingatlanvásárlási beruházásokat kivegyék a közbeszerzés hatálya alól.

JELENTKEZZEN AKTUÁLIS KONFERENCIÁNKRA

Aktualitások és várható változások a közbeszerzésben
2011. június 28. – Radisson Blu Béke

Ma kezdődik az új közbeszerzési törvény általános vitája, a Transparency International Magyarország (TI) levélben fordult a parlamenti képviselőkhöz, hogy a törvényjavaslat korrupciós kockázataira felhívja a figyelmet - közölte a TI. A szervezet a legnagyobb problémának azt tartja, hogy a közösségi értékhatár alatti beszerzéseknél az ajánlatkérők maguk alakíthatják ki a beszerzés eljárásrendjét (az eljárások kétharmadánál), amelyhez nem kapcsolódik megfelelő ellenőrzés, valamint azt, hogy kormányhivatal alá rendelték az elsőfokú jogorvoslati fórumot, a Közbeszerzési Döntőbizottságot.
A ajánlatkérők az eljárások háromnegyedét (2010-ben 74 százalékát) az EU értékhatár alatt bonyolították le, amelynek értéke az összes beszerzés 26,5 százalékát tette ki, azaz évente 400-500 milliárd forintot, így az ezekre alkalmazható egyedi eljárásrenddel megfelelő ellenőrzés nélkül a közpénzek hatékony és átlátható felhasználását veszélyeztetik. Jelenleg az Országgyűlés felügyelete alatt álló Közbeszerzések Tanácsát a kormány irányítása alatt álló hatósággá kívánják alakítani. Ha a jelenlegi tanács helyett egy kormányhivatal működik, ami a döntőbiztosok munkáltatói jogát is gyakorolja, a végrehajtó hatalom képes lesz befolyást gyakorolni az elsőfokú jogorvoslati fórumra - véli a korrupcióellenes szervezet.
A törvényjavaslat egyik jelentős hiányossága a TI szerint, hogy "keretjogszabályi" struktúrára való hivatkozással számos fontos területtel nem foglalkozik, így a megoldandó problémák egy részét kiveszi a közbeszerzési törvényből. Ezzel számos alapvető kérdést, például a bírság kiszabásával kapcsolatos rendelkezéseket vagy a közszolgáltatókra vonatkozó eljárási szabályokat nem törvényi szinten fogják szabályozni.
A korrupcióellenes szervezet többek között azt is hiányolja, hogy a törvényjavaslat nem foglalkozik megfelelően az ellenőrzés kérdésével, és súlyos problémaként jelölte meg a különböző gazdaságpolitikai céllal indokolt, a versenyt hátrányosan befolyásoló intézkedéseket. Ilyen például a hirdetmény nélküli eljárások alkalmazásának nagyarányú bővítése, a kis- és középvállalkozások indokolatlan előnyben részesítése más cégekkel szemben.

Scheiring Gábor, az LMP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: pártja számos módosító indítványt nyújt be a közbeszerzési törvényjavaslathoz, hogy az ne növelje tovább a korrupciót. Megjegyezte, hogy felmérések szerint a közbeszerzések kapcsán évente jelenleg is 500 milliárd forint folyik el a korrupciós csatornákon. Az Országgyűlés kedden kezdi meg a Fidesz új közbeszerzési törvényjavaslatának tárgyalását.
Az LMP kifogásolja, hogy a javaslat az ingatlanvásárlások mellett a nemzetközi projektekhez kapcsolódó beszerzéseket is kivonná a közbeszerzések hatálya alól és tovább növelné a mentességet biztosító értékhatárokat áru és szolgáltatás esetében 25, építkezési projekt esetében 150 millió forintra.
A párt módosító indítványaival szeretné elérni, hogy formai okokból ne lehessen kizárni cégeket a közbeszerzésből, hogy teljesen átláthatóvá váljon a közbeszerzési dokumentáció, ezen belül az alvállalkozói szerződések is nyilvánossá váljanak. Az LMP létrehozna egy olyan adatbázist, amelyben a dokumentációk elérhetőek lennének. Szintén javasolja az ellenzéki párt, hogy a közbeszerzésekkel foglalkozó köztisztviselők rotálódjanak. Drasztikusan szűkítenék azon terülteket, ahol nem kell közbeszerzési eljárást kiírni.

Forrás: napi.hu, galamus.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszerzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr773002751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása