Az új közbeszerzési törvényjavaslat korábbi változata a kormány alá rendelte volna a Közbeszerzések Tanácsát, és így a Közbeszerzési Döntőbizottságot is, de a kormány honlapján megjelent változat az Országgyűlés felügyelete alatt hagyja a tanácsot és a döntőbizottságot.
A javaslat 239 paragrafusból áll, ez kétharmada a jelenlegi törvénynek. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ), mint a beruházások kapcsán erősen érintett szervezet, többször kinyilvánította, hogy keretjellegű, áttekinthető törvényt szeretne.

JELENTKEZZEN AKTUÁLIS KONFERENCIÁINKRA

 Aktualitások és várható változások a közbeszerzésben
2011. június 28. – Radisson Blu Béke Hotel

Atipikus foglalkoztatási formák – Kiszervezés, munkaerőkölcsönzés, diákmunka, allvállalkozók
2011. június 15. – Tulip Inn Budapest Millennium

Kemény Péter a FŐBER Zrt. vezérigazgatója, aki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége képviseletében tagja a Közbeszerzési Tanácsnak, az MTI-nek elmondta, hogy a másfél hónapja még csak 130 paragrafusból álló törvényjavaslat az uniós jogszabályok bedolgozásával duzzadt fel. Ennek ellenére megfelel a keretjellegnek, és várhatóan egy ideig nem kell módosítani.

Friss közbeszerzés hírekért kövesse Facebook oldalunkat
A keretjelleg miatt nem szerepelnek a javaslatban például a fizetési szabályok, vagy a lánctartozással összefüggő előírások.

A vezérigazgató kiemelte azt a jellegzetességét a javaslatnak, hogy a formáknak kevésbé tulajdonít jelentőséget, és szélesebb körben lehet egyszerű eljárást alkalmazni, olyannyira, hogy az ajánlatkérő maga határozhatja meg a közbeszerzés játékszabályait. Ennek azonban keretet szabnak az uniós szabályok.
Előnyös lesz az ajánlattevő vállalkozóknak az, hogy nem kell minden okmányt közjegyzővel hitelesíttetni, illetve az elektronikus nyilvántartásokból elérhető adatokról elég nyilatkozni, nem kell ezeket papíron beszerezni.
Kemény Péter három olyan momentumot emelt ki, amelyre sem a mai törvény, sem a javaslat nem ad megoldást. Továbbra is úgy határozhatja meg az ajánlatkérő az ajánlattevő személyes feltételeit, hogy annak csak a kívánt cég tudjon eleget tenni. Az értékelési szempontokat is a saját szája íze szerint állíthatja össze az ajánlatkérő, illetve a vesztes továbbra is elhúzhatja - jogorvoslattal - a közbeszerzést.

Forrás: privatbankar.hu

EZT IS AJÁNLJUK

5 napig véleményezhető az új KBT. tervezete

Közbeszerzési eljárások 2011

Az Országgyűlés felügyelete alatt marad a Közbeszerzések Tanácsa

Az új KBT. 2011 nyarára készül el


A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszerzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr612936099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása