A KSH előzetes, 2010-es GDP-adatait alapul véve jelenleg 5,66 százalék a GDP-hez viszonyított szerződött közbeszerzési érték Magyarországon, kevesebb, mint egy évvel korábban - ez is kiderül az Alapítvány a Korszerű Közbeszerzésért és a Transparency International Magyarország közös kutatásából.

 

JELENTKEZZEN AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEINKRE

Sikeres közbeszerzést! A Közbeszerzések gyakorlata
2011. március 8. – Radisson Blu Béke

Fókuszban a számlakorrekció – Áfa-reggeli dr. Csátaljay Zsuzsával
2011. március 29. – Tulip Inn Budapest Millennium

Felszámolási eljárás gazdasági, pénzügyi szakembereknek
2011. március 22. – Tulip Inn Budapest Millennium

A visszaesés oka egyrészt a közbeszerzési törvény 2010-es módosításaiból adódik: számos beszerzési területet kivett a törvény hatálya alól, ugyanakkor meghagyta a szigorú szabályozás kereteit, különös tekintettel az igen alacsony közbeszerzési értékhatárra és az igen szigorú, úgynevezett egybeszámítási kötelezettségre. Ehhez hozzájárult az év elején kötelező elektronikus közbeszerzés, mely 2010-ben két hónapra ellehetetlenítette a közbeszerzéseket, valamint a beszerzések tudatos visszatartása a kormányzatok részéről, mely a tavalyi számok tükrében a válság utóhatásának is betudható.

A nominális adatok figyelembe vételével megállapítható, hogy újabb, több mint háromszáz milliárd forint távozott a közbeszerzési piacról, melyből kétszázat a közszolgáltatók nem közbeszerzésben költenek el. Az ellenőrzött közpénzköltés Európai Unióban kialakított rendszerében ugyanis azoknak a kizárólagos joggal rendelkező, úgynevezett releváns tevékenységet folytató ajánlatérőknek is közbeszerezniük kell, amelyek egyébként magántulajdonban vannak. Szigorú követelmények vonatkoznak azokra a vállalkozásokra is, melyek tulajdonosai közbeszerzésre kötelezett ajánlatkérők.


EZT IS AJÁNLJUK

Legyen rajongónk a Facebook-on - Értesüljön a legfrissebb híreinkről, rendezvényeinkről és NYERJEN!

Új közlekedési eszköz vásárlásának vagy értékesítésének szabályai közösségen belül


Forrás: hirszerzo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszerzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr282683208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása