Közérdeket sért Jóri András szerint az, hogy alvállalkozók igénybevételével kivonhatók a nyilvánosság köréből az állammal kötött szerződés alapján végzett tevékenység részletei. Az adatvédelmi biztos ezért módosítaná a Ptk.-t.

JELENTKEZZEN AKTUÁLIS RENDEZVÉNYÜNKRE

Közbeszerzés 2011 – 2010. évi módosítások alkalmazása a gyakorlatban – újdonságok, aktualitások
2011. január 10. – Radisson Blu Béke

A polgári törvénykönyv módosítását kezdeményezte Jóri András adatvédelmi biztos, mivel szerinte sérti az állami feladatok ellátásának átláthatóságához fűződő közérdeket az, hogy a közbeszerzéseknél alvállalkozó igénybevétele esetén nem kötelező nyilvánosságra hozni az állammal kötött szerződés alapján végzett tevékenység részleteit.

Állampolgári panaszra vizsgálta a biztos a 2010-es országgyűlési választások informatikai rendszeréről kiírt közbeszerzés teljesítésének, valamint a közbeszerzési pályázat nyertese által bevont alvállalkozó tevékenységnek a nyilvánosságát.
A közbeszerzési törvény (Kbt.) határozza meg azokat az adatokat, amelyeket közbeszerzés esetén a pályázati dokumentációban és a szerződésben fel kell tüntetni. Ezek az adatok a pályázatot kiíró kezelésébe kerülve nyilvános közérdekű adattá válnak. A Kbt. szabályai alapján alvállalkozó igénybevétele esetén adatot szolgáltatni az alvállalkozóról csak akkor kell, ha annak tevékenysége meghaladja a szerződés értékének tíz százalékát.
"A pályázatot kiíró Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) ezért nem rendelkezik részletes adatokkal a nyertes által alkalmazott alvállalkozókról, azok tevékenységéről, a fővállalkozóval kötött szerződésükről" - állapítja meg az adatvédelmi biztos a vizsgált ügyben.
Jelenleg tehát alvállalkozó igénybevételével kivonhatók a nyilvánosság köréből az állammal kötött szerződés alapján végzett tevékenység részletei. Ez sérti az állami feladatok ellátásának átláthatóságához fűződő közérdeket - szögezte le Jóri András. 

TOVÁBBI AJÁNLÓ

Legyen rajongónk a Facebook-on

11.000 közbeszerzési eljárásra került sor tavaly

Forrás: origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszerzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr692564659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Közbeszerzések · http://www.kozbeszerzes-online.hu 2011.01.12. 10:28:31

Online Közbeszerzések figyelése - Tender Monitoring Kft. Szakszerű közbeszerzés figyelési szolgáltatások. Erőfeszítés nélküli keresés. Napi e-mail értesítések a közbeszerzésekkel, a kiválasztott témakörből.
süti beállítások módosítása