Újból a közbeszerzési törvény módosítására készül a kormány, nem véletlen tehát, hogy felerősödtek az ezzel kapcsolatos szakmai hangok. Az építési vállalkozókat képviselő szervezet (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége – ÉVOSZ) átláthatóbb szabályokat, egyszerűbb, gyorsabb ügymenetet vár az új szabályozástól – olvasható a mai Világgazdaságban.

JELENTKEZZEN AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEINKRE ÉS TUDJON MEG TÖBBET AZ AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOKRÓL

A közbeszerzési törvény 2011. áprilisi módosításai – Közbeszerzés szakmai reggeli
2011. április 28. – Radisson Blu Béke Hotel

Kövessen minket a Facebookon is – Ha március végéig lesz rajongónk, most nyerhet is!


Túlságosan bonyolult, lassú a közbeszerzés jelenlegi szisztémája, sokkal rugalmasabb eljárási rendre lenne szükség – ezért is hangoztatják különböző szakmai körök a változtatás szükségességét. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) levélben küldte el javaslatait az illetékes miniszternek és az Országgyűlés gazdasági bizottságának, leszögezve: igen nagy szükség van az „agyonfoltozott” törvény átfogó módosítására. Javasolják a közbeszerzési törvény egyszerűsítését, közérthetővé és egzakttá tételét.Az új szabályoktól a megrendelői-vállalkozói kötelmek megbomlott egyensúlyának a helyreállítását is várja a szövetség, mely szerint jelenleg a kötelezően elfogadandó szerződéstervezetek a megrendelői erőfölényt táplálják, és a vállalkozókat olyan vállalásokra kényszerítik, amelyeket a későbbiekben nem képesek teljesíteni. Mérhető adatokra alapozott döntéseket vár a szövetség, s úgy látja, szükség van a beszerzés tárgya szerinti szakmaspecifikus kritériumok meghatározására, különös tekintettel az építési-beruházási célú közbeszerzésekre.
Az ÉVOSZ okkal hallatja a hangját, hiszen a közbeszerzések felét teszik ki az építési-beruházási célú beszerzések. A szervezet alelnöke  hangsúlyozta, csak megfelelő jogszabályi háttérrel lehet oldani a mély recesszióban lévő építési ágazat problémáit. Egyik legnagyobb gondjuk az építési vállalkozásoknak, hogy az adott létesítmény műszaki tartalma és pénzügyi fedezete között nincs összhang. Az ajánlatkérési dokumentációkban szereplő feladathoz nem áll rendelkezésre elegendő forrás, és ez sok esetben az ajánlatkérő számára csak az ajánlatok beérkezését követően válik egyértelművé. Különös gondot okoz ez a „kései felismerés” az uniós források igénybevételével finanszírozandó beszerzéseknél, ahol a megpályázott, esetleg megítélt támogatási összeg nem változtatható, a műszaki tartalom pedig nem alakítható a rendelkezésre álló fedezethez.
A szakmai szövetség szerint felelőssé kell tenni a kiírót a költségkalkuláció, az úgynevezett mérnökár kidolgozásáért. Az ÉVOSZ azt is javasolja, hogy zárják ki a versenyből mindazokat, akik ettől 20 százalékkal eltérő árajánlatot tesznek, ugyanis csak így lehet visszaállítani a megfelelő ár-érték arányokat az építési piacon. Ám egyedül az ár nem dönthet a versenyben – hangsúlyozza Koji László, aki szerint nyilvánvaló a közmegrendelő felelőssége az ajánlati ár túlhangsúlyozásáért és az irreálisan alacsony áron történő szerződéskötésért is, melynek következtében nő a lánctartozások összege és kockázata. A szövetség álláspontja szerint az az ajánlat legyen a befutó, amelyik – minden szempontot figyelembe véve – a leggazdaságosabb.
Határozottan sürgeti továbbá a szervezet, hogy a közbeszerzési eljárásokban tiltsák meg a feltétel nélküli bankgarancia intézményét, ez ugyanis tapasztalataik szerint számos esetben a megrendelői erőfölénnyel való visszaélés eszköze. Helyette a „feltételekhez kötött” bankgarancia kiadását javasolják.

EZT IS AJÁNLJUK

 Igazoltan rendezett munkaügyi kapcsolatok: Elengedhetettlen feltétel az Új Széchenyi Terv- és a közbeszerzési pályázatoknál

Esélyegyenlőségi terv: A magyar cégek négyötöde nem rendelkezik ilyen dokumentummal

Forrás: vg.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszerzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr452770192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása