A kis- és középvállalkozások felé fordítaná a közbeszerzéseket az Európai Bizottság - olvasható az origon. A törekvés részben egybevág a kormány céljaival, a határon túli pályázatokkal viszont ellentétes irányú célt fogalmaz meg. 

JELENTKEZZEN AKTUÁLIS KONFERENCIÁINKRA

Sikeres közbeszerzést! – A közbeszerzések gyakorlata
2011. március 8. – Radisson Blu Béke

A magánszemélyeket terhelő különadó
2011. február 10. – Tulip Inn Budapest Millennium


Az Európai Bizottság célja, hogy segítsen a kis- és középvállalkozások helyzetén a pályázatokhoz való hozzáférés egyszerűsítésével és a határon túli pályázás segítésével. Ennek érdekében az Európai Bizottság úgynevezett konzultációs eljárást kezdeményezett, amely lényege, hogy a szabályváltoztatás az Európai Tanács és az Európai Parlament közös döntésén nyugszik.
A Világgazdaság szerint jelenleg a közbeszerzések értékének 31-38 százalékát nyerik el kkv-k, ezen az arányon javítana a Bizottság. A cél eléréséhez csökkentenék a pályázatokhoz szükséges bürokratikus eljárások számát, ami a pályázatokhoz való hozzáférést segítené. Könnyítenék a határon túli pályázást is, amely jelenleg szerény mértékű: a közbeszerzéseken induló cégek 67 százaléka hazai társaság, 30 százalékot külföldi cég leányvállalata, s csupán 3 százalék a külföldi cég.
A lap szerint a közbeszerzések felülvizsgálatának területei az eljárás egyszerűsítésén és a határon túli jelleg erősítésén túl a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, illetve az elektronikus pályázás és az Unión kívüli piacokra jutás segítése.
A magyar kormány tavaly nyáron az első akciótervben hirdette meg azt a célját, ami a vállalkozások helyzetbe hozására irányult a beszerzéseknél, ebben tehát egyezik a célja az Unióéval. Az Új Széchenyi-terv kifejezett célja a vállalkozások forráshoz juttatása. A kormány egyik lépése volt az is, hogy a közintézmények számára lehetővé tette a beszerzést pályáztatás nélkül is.
Az Európai Bizottság szándéka azonban ütközik a kormányéval a határon túli pályázók tekintetében, mivel éppen a hazai vállalkozások arányát szeretnék növelni, nem pedig a külföldiekét. 

TOVÁBBI AJÁNLÓNK

 Kövessen minket Facebook-on

 Csúszik a közbeszerzési törvény

forrás: origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszerzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr642620121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása