Az NFM államtitkára is közbenjárt annak érdekében, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság engedélyezze Magyarország első fotovoltaikus naperőművének építési szerződését. A projekt uniós támogatással, több mint 600 millió forintból valósul meg. A kivitelező az egyedüli érvényes ajánlattevőnek kihirdetett E-OS Innovatív Energetikai Zrt. lett.

JELENTKEZZEN AKTUÁLIS KONFERENCIÁNKRA

 A KBT. legfrissebb módosításai és a közbeszerzés gyakorlata
2011. május 19. – Tulip Inn Budapest Millennium

Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) közérdekre, illetve nemzetgazdasági okra hivatkozva engedélyezte a szerződéskötést Újszilvás naperőmű létesítésére kiírt eljárásán az egyedüli érvényes ajánlattevőként, majd nyertesként kihirdetett E-OS Innovatív Energetikai Zrt.-vel. A testület annak ellenére engedélyezte a megállapodást, hogy a közbeszerzés ellen jogorvoslati eljárást kezdeményeztek, és az általános szabály szerint a KDB határozatának meghozataláig nem lehetne szerződést kötni. Ezt azonban speciális esetben kiemelkedően fontos érdekre, illetve közérdek védelmére hivatkozva engedélyezheti a testület.
A község először 2010. december 31-én hirdetett közbeszerzést egy 400 kWp (kilowatt peak) névleges csúcsteljesítményű fotovoltaikus - azaz elektromos áramot termelő - naperőmű és segédberendezéseinek építésére, valamint az elosztóhálózatra csatlakoztatására, de a pályázati határidő lejárta előtt egy nappal, 2011. január 19-én visszavonta a felhívást. A második, egyszerű eljárást február 18-án hirdette meg, amelyre március 10-ig lehetett ajánlatot tenni. A határidőig öt társaság, az E-OS-on kívül az Asianet Hungary Kft., a Korax Gépgyár Kft., a 3 COMM-Kábel Kft. és a SAG Mérnökiroda Kft. nyújtott be ajánlatot. Az elbírálásról szóló első összegzés szerint az E-OS és a SAG nyújtott be érvényes ajánlatot, és az E-OS-t hirdették ki nyertesnek. A SAG előzetes vitarendezést kezdeményezett, amelynek részben helyt adott az önkormányzat. Ezt követően az E-OS-t hiánypótlásra kérték fel az utolsó lezárt üzleti évének mérleg- és eredménykimutatásával kapcsolatosan. Április 1-jén a SAG újabb vitarendezési kérelmét már elutasította az ajánlatkérő, és módosította az eljárás írásbeli összegzését: ezúttal csak az E-OS-t tüntette fel érvényes ajánlattevőként, a SAG ajánlatát pedig érvénytelenítette.
A SAG emiatt jogorvoslati eljárást kezdeményezett a KDB-nél. A cég szerint Újszilvás az érvénytelen ajánlatot benyújtó E-OS ajánlatát hirdette ki győztesnek. Az E-OS-t, illetve jogelődjét 2009-ben alapították, ezért 2008-ra vonatkozóan nem nyújtott be mérleg- és eredménykimutatást, de nem is élt a közbeszerzési törvény új vállalkozások számára biztosított lehetőségével, amely szerint az ilyen cégek úgy is igazolhatják alkalmasságukat, ha működésük ideje alatt a beszerzés tárgyából származó nettó árbevételük eléri az adott közbeszerzés becsült értékét. A SAG jogorvoslati kérelmében még azt is előadta, hogy az E-OS ajánlata nem felelt meg a műszaki követelményeknek, valamint azt, hogy az ajánlatkérő nem a dokumentációban meghatározottak szerint értékelte az E-OS ajánlatát - derül ki a KD határozatából.
Újszilvás önkormányzata viszont azt kérte a KDB-től, hogy engedélyezze a szerződéskötést, "halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos érdekre és nemzetgazdasági érdekre" hivatkozva. A beruházás megvalósítására 2010. augusztus 23-án kötött támogatási szerződést az Új Magyarország fejlesztési terv közép-magyarországi operatív programjának "Megújuló energiahordozó felhasználás növelése" címet viselő pályázatának keretében. (A Pest megyei község a projekt kivitelezésére 70 százalékos támogatással, 433 millió forintos uniós−magyar támogatást nyert el.) A támogatási szabályok szerint a beruházást és az előleg elszámolását 2011. április végéig meg kell kezdenie az önkormányzatnak, ha azonban ha nem tudja elkezdeni a kivitelezést, akkor a lehívott előleget vissza kell fizetni. Ebben az esetben önerő hiányában már nem fog rendelkezni a beruházás megvalósításához szükséges forrásokkal, tehát az egész projekt meghiúsulhat.
Az önkormányzat szerint az ország első fotovoltaikus naperőművének megvalósulásával "nagy lépést tehetünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a megújuló energiaforrások használatának növelésére tett nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítésének irányába".

Még több közbeszerési hír a System Media Kft. Facebook oldalán
A kérelméhez csatolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) klíma- és energiaügyért  felelős államtitkárának levelét, amelyben egyebek mellett az áll, hogy  a "beruházás speciális mintaprojekt jellege kiemelkedő jelentőséggel  bír mind a közvetlenül érintett terület, mind pedig Magyarország  szempontjából, továbbá összhangban van a munkahelyteremtéssel  kapcsolatos célkitűzésekkel, mivel minimum 4 munkahely létrehozását  tenné lehetővé. A mintaprojekt esetleges elmaradása komoly és jelentős  társadalmi-gazdasági hátránnyal járna".

Az önkormányzat azt is előadta, hogy a SAG ajánlata formai hiányosságok miatt érvénytelen, így a többi kérelmi elem vizsgálata nélkül is érvénytelen, és nem fordulhat elő olyan eset, hogy a céget hirdetné ki az eljárás győztesének.
A KDB elfogadta a közérdek védelmére, ezen belül a nemzetgazdasági okra hivatkozást, és engedélyezte a szerződéskötést. A testület álláspontja szerint a beruházás megvalósításával járó előnyök meghaladják a szerződés megkötésével járó hátrányokat.

EZT IS AJÁNLJUK

Közbeszerzési értesítő

Közbeszerzési eljárások

Forrás: napi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszerzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr322862194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása